facebook

Ladestandere til elbil ved dit hjem

Elbiler er blevet utrolig populære i Danmark gennem de seneste par år. Det kommer naturligvis af, at når du vælger en elbil, så bidrager du til at støtte op om klimaet. Det bliver belønnet af regeringen med en billigere afgift og lavere udgifter ved at investere i en elbil.

Vil du vide mere om udviklingen på området, priseksempler på hvad det koster at lade, samt fordele og ulemper, så læs mere om leasing af elbil her

Anbefaling: få en ladeboks monteret hjemme

Når du ejer en elbil, er det vigtigt at have nem og hurtig adgang til en ladestander. Derfor er det både oplagt og anbefalet at installere en ladestander i dit hjem. På denne måde har du altid adgang til at oplade din elbil, når du ikke bruger den.

Der findes i dag et hav af forskellige ladestandere til elbiler, som du kan anvende derhjemme. Det kan måske være svært at overskue og gennemskue, hvilken løsning der bedst kan betale sig for dig. Det kan vi måske gøre dig en smule klogere på.

Sådan vælger du den rette ladestander til en elbil

Uanset om du har en hybrid eller elbil, skal du tage stilling til, hvilken ladestander du ønsker at installere ved dit hus.

Her er økonomien noget af det første, som du skal tage stilling til. Priserne for en ladestander varierer i et bredt spænd, og der er naturligvis forskel på effekten af ladestanderen alt efter, hvad du betaler. De dyre ladestandere har som oftest en større effekt, så din elbil hurtigere bliver ladet op.

Vil du have et mere præcist billede af, hvilken ladestander der er den rette til dit behov og hvad den vil koste, så er du velkommen til at kontakte os.

Når du vælger en ladestander til en elbil til dit hjem, kan du med fordel vælge en abonnementsløsning. Dermed kan du for et fast beløb om måneden både oplade din bil hjemme og på de forskellige ladestationer rundt i hele landet. Alternativt betaler du efter KWh-forbrug. Det er dit kørselsbehov der er afgørende for, hvilken løsning der er bedst.

Eje eller leje af ladestander

Når du har besluttet dig for at få en privat ladestander sat op derhjemme, skal du derefter tage stilling til, om du ønsker at eje eller leje din ladestander. Valget mellem at eje eller leje en privat ladeboks afhænger af dine specifikke behov, dit budget og dine langsigtede planer. 

Men hvad bør du i så fald overveje, for at finde frem til den rette beslutning? I det følgende gennemgår vi de forskellige fordele og ulemper ved enten at købe din egen ladeboks eller leje den gennem en udbyder.

Fordele ved at eje en ladestander

  • Større frihed og kontrol: Når du ejer din egen ladeboks, har du fuld kontrol over den. Det betyder, at du frit kan bruge den efter behov uden at skulle overholde lejeaftaler eller fastsatte begrænsninger.
  • Langsigtet investering: Ved du allerede nu, om du har planer om at beholde din elbil i lang tid? I så fald er køb af din egen ladeboks en langsigtet investering, der over tid kan blive mere omkostningseffektiv end gentagne lejeomkostninger.

Ulemper ved at eje en ladestander

  • Stort engangsbeløb: Når du vælger at eje din private ladestander, skal du betale et større engangsbeløb for ladestanderen, end når du indgår en lejeaftale. På kort sigt er det derfor dyrere og at eje en ladeboks frem for at leje den.
  • Ansvar for vedligeholdelse: Som ejer af din ladeboks er du selv ansvarlig for eventuel vedligeholdelse og reparationer, hvilket kan resultere i uforudsete omkostninger.

Fordele ved at leje en ladestander

  • Færre udgifter på kort sigt: Ved at leje en privat ladestander til elbil får du en mere overkommelig løsning, da det er markant billigere at indgå en lejeaftale for en ladeboks frem for at købe den uden om en udbyder.
  • Service og vedligeholdelse: Flere lejeaftaler for private ladestandere inkluderer vedligeholdelse og service, sådan at du ikke skal bekymre dig om uforudsete udgifter til reparationer og teknisk support.

Ulemper ved at leje en ladestander

  • Langsigtede omkostninger: Over tid vil den samlede pris for gentagne lejeomkostninger overstige prisen for at købe og eje din egen ladestander.
  • Diverse regler og vilkår: Når du lejer din private ladestander, er du bundet af lejeaftalen og skal overholde eventuelle betingelser og regler, som udbyderen fastsætter i aftalen.

Hvad kræver det at kunne oplade en elbil hjemme?

Bor du i hus med egen indkørsel, så vil det oftest være ganske ligetil at få opsat en privat ladestander til hjemmet. Dog er det vigtigt at pointere, at installationen skal udføres af en autoriseret elektriker. Installationen er typisk en del af en samlet aftale, der også inkluderer selve ladeboksen, og som betales samlet.

I langt de fleste tilfælde vil en privat ladestander kun kræve en standardinstallation, som omfatter montering af ladeboksen, fejlstrømssikring, en ny gruppe i eltavlen samt kablet fra eltavlen til din ladeboks. Installationen tager typisk 3-5 timer, og i den tid er det også værd at pointere, at strømmen til huset vil være afbrudt.

Eventuelle ekstraudgifter ved installation af ladestander

  • Ekstra kabel: Standardinstallationer omfatter oftest op til 10-15 meter kabel, og er der brug for længere kabel end det, vil det typisk koste lidt ekstra.
  • Gravearbejde: Standardinstallationer er typisk eksklusiv gravearbejde til nedlægning af kablet og vil derfor koste ekstra. Alternativt kan du vælge selv at udføre gravearbejdet, før elektrikeren skal udføre installationen.
  • Jordspyd: Ved installation af ladeboks kan der være behov for at etablere jordspyd for at opfylde kravene for jordforbindelse ved opladning af elbil. Hos nogle udbydere følger eventuelle jordspyd med som del af standardinstallationen.
  • Udvidelse af eltavle: Hvis dit hus har en lille eltavle, kan det være nødvendigt at udvide eltavlen med en udvendig gruppetavle. 

Fordele og ulemper ved at have en ladestander derhjemme

Er du endnu ikke sikker på, om en ladestander til hjemmet er noget for dig? Uanset om du foretrækker at eje eller leje din ladeboks, så tilbyder en privat ladeboks en række uomtvistelige fordele, som i langt de fleste tilfælde vil gøre dit liv som elbilejer bedre og nemmere – ganske enkelt.

Med en ladestander derhjemme kan du oplade din elbil nemt og ubesværet, uden at spilde dyrebar tid på at vente ved en offentlig ladestander, og du kan være sikker på altid at have en fuldt opladt bil hver morgen, hvilket giver en større fleksibilitet i både hverdage og weekender. En af de få ulemper ved at have en ladestander derhjemme er, at du naturligvis skal betale for ladeboks og installation, men i det lange løb vil din investering her og nu give rigtig god mening i det lange løb.

Hvad skal man være opmærksom på, hvis man ikke har en privat oplader?

Hvis du ikke har en privat ladeboks, men i stedet er afhængig af offentlige ladestationer, bør du i så fald undersøge lokale lademuligheder nær dit hjem, dit arbejde, og i det hele taget de strækninger du oftest kører. Ligesom det er tilfældet for tankstationer, er der også forskellige udbydere af offentlige ladestationer at vælge mellem, herunder for eksempel Clever, E.ON og Tesla. Ved at finde frem til hvilken af udbyderne, der passer bedst til dig og dit kørselsbehov, kan du tegne et abonnement hos din foretrukne ladestation og dermed lade din elbil til en billigere pris end uden et abonnement

FAQ

Skal jeg lade bilen fuldt op hver gang?

Det kommer an på, hvor langt du har brug for at køre. For at forlænge batteriets ydeevne anbefales det kun at lade batteriet op til 80-90%.

Hvad sker der, når bilen er fuldt opladt?

Når bilen er fuldt opladt, udsættes batteriet for højere spændinger end ellers. Det betyder, at den kemiske aldring fremskyndes, hvilket påvirker batteriets levetid negativt.

Kan jeg oplade bilen i en almindelig stikkontakt derhjemme?

Ja, du kan oplade din elbil i en almindelig stikkontakt med jord ved at tilslutte et nødkabel. Bemærk dog, at du af sikkerhedsmæssige årsager ikke bør oplade din bil i mere end 2 timer for at undgå risiko for brand i stikket.

Kan en elbil starte, hvis ladekablet er tilsluttet?

Ja, en elbil kan godt starte, hvis ladekablet er tilsluttet. I de kolde måneder kan du i øvrigt maksimere batteriets rækkevidde ved at opvarme bilen, mens den sidder til opladning..

Må andre bruge min ladeboks?

Det kommer an på vilkårene i din specifikke aftale. Hos nogle udbydere er det for eksempel kun muligt at lade andre bruge din private ladeboks, så længe de selv er kunder hos udbyderen, mens du hos andre udbydere har fuld bestemmelse over din ladeboks.