Rækkevidde på elbiler
Hvis du går med overvejelser om at anskaffe dig en elbil, så er der mange ting at skulle tage stilling til. Her er rækkevidden på elbiler noget af det vigtigste, som du skal være opmærksom på. Rækkevidden har en stor betydning på elbiler, da det er afgørende for, hvor langt du kan køre i din nye elbil, før den skal lades op. Hvis du er på farten, er det vigtigt at planlægge en tur, hvor du kan få ladet din elbil op. Dermed har du den tilstrækkelige rækkevidde for at komme frem til den ønskede destination.
Hvad er rækkevidden på elbiler?
Rækkevidden på elbiler er meget forskellige i dag. Det er derfor noget, som du skal holde øje med, så du får en elbil, som indfrier dit daglige behov. Det er naturligvis også noget, som bilproducenterne er opmærksomme på, da de ved at det er en væsentlig faktor. Derfor vil du opleve, at de nyeste elbiler kan køre længere og længere på en fuld opladning.
De officielle tal for rækkevidden på den enkelte bil er baseret på WLTP. Det står for ”Wordwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure”. Det er egentlig bare et begreb for en rækkevidde ved blandet kørsel.
Hvad kan du forvente af rækkevidden på elbiler?
Det officielle tal fra WLTP for rækkevidden, er sjældent det som du vil opleve, når du kører. Hvis du f.eks. pendler og derfor kører på landevejen eller motorvejen, er rækkevidden væsentlige kortere. Det skyldes, at du bruger mere energi på at køre hurtigere. Du vil derfor opleve en længere rækkevidde ved ren bykørsel.
Rækkevidden bliver ikke kun påvirket af hastighed, men også af temperaturen. Rækkevidden på elbil kan være kortere i de koldere måneder. Frost og kulde har en væsentlig betydning for batteriet, hvorfor du i efteråret og vinterperioden kan opleve en kortere rækkevidde end normalt.
Bilmærke og model
Ligesom der er forskel på de forskellige bilmærkers benzin- og dieselbiler, er der naturligvis også forskel på hvilken producent, der har sat din elbil i verden. Samtidig findes der også flere elbilmodeller, hvor det er muligt at vælge mellem forskellige slags batterier, hvilket også har indflydelse på elbilens rækkevidde.
Ser man for eksempel på en Kia EV6, så findes der både en Standard Range-udgave, som giver omkring 390 km på en opladning, og en Long Range-udgave, der presser rækkevidden op på knap 530 km.
Batteriets aldring
Som allerede nævnt har batteriet i elbilen indflydelse på rækkevidden. I den forbindelse er det værd at nævne, at ligesom vi kender det fra for eksempel mobiltelefoner og bærbare computere, så falder batteriets maksimumkapacitet i takt med, at batteriet bliver ældre.
Det betyder dog langt fra, at du er nødt til at udskifte din elbil efter 2-3 år. De seneste tests af elbilbatterier viser nemlig, at batteriernes kapacitet bevares langt bedre end først forventet. Hos Kia er man gået så langt at garantere, at batteriets maksimumkapacitet højst er faldet med 30 % efter 7 år - en tendens der efterhånden er at finde hos de fleste bilmærker.
Det betaler sig at køre langsommere
Når vi snakker rækkevidde for elbiler, er hastigheden faktisk en af de allervigtigste faktorer. Når du kører hurtigt, øges luftmodstanden, og ved større luftmodstand øges batteriets forbrug af ressourcer. Det vil med andre ord sige, at dit batteri bruger mindre strøm på at køre 100 km/t end 130 km/t. Derudover kan det også hjælpe at holde en stabil fart med færre opbremsninger og accelerationer.
Temperaturens indflydelse
Når vinterkulden bider, falder elbilernes rækkevidde. Ved kolde temperaturer øges batteriets indre modstand, hvilket medfører, at mere af energien går tabt som varme. Dette resulterer i, at den gennemsnitlige elbils rækkevidde i 20 graders varme reduceres med omkring 15 - 25 % ved temperaturer omkring frysepunktet.
En anden temperaturmæssig faktor er også, at der i vintermånederne bruges mere strøm på at opvarme kabinen end normalt. For at spare på forbruget kan du for eksempel bruge rat- og sædevarme frem for klimaanlægget, da sidstnævnte bruger mest energi. Derudover anbefaler vi at opvarme (eller nedkøle) bilen, mens den oplader.
Tungere vægt giver lavere rækkevidde
Ligesom det er tilfældet for benzin- og dieselbiler, har elbilens vægt også indflydelse på rækkevidden. Batteriet skal bruge mere krudt på fremdrift, når den er tungt læsset, og særligt hvis den skal trække en større trailer eller campingvogn. Derudover er det også en god anledning til at rydde bilen for al unødig vægt - både i bagagerummet og resten af bilen.
Vær bevidst om dit opladningsmønster
Ved at være bevidst om dit opladningsmønster kan du bevare batteriets kapacitet bedst muligt på længere sigt. Dette indebærer, at du undgår at bruge al strømmen på batteriet, og at du samtidig lader være med at oplade batteriet til 100 %.
Når elbilbatterier er fuldt opladt, udsættes de for meget høje spændinger, hvilket slider på batteriet. Samtidig bruges der faktisk også flere ressourcer på at lade de sidste 10 % af batteriet op end ved den øvrige opladning. I den forbindelse kan de fleste ladestandere eller -apps indstilles til at stoppe opladningen, når batteriet er 90 % opladt.
Elbiler med længst rækkevidde
- Mercedes-EQ EQE 350+: 535 km
- Tesla Model S LR 100 kWh: 485 km
- BMW i7: 480 km
- BMW i4 M50: 465 km
- Nio ET7 100 kWh: 460
- Tesla Model 3 LR AWD 75 kWh: 455 km
- Tesla Model Y LR AWD 2023: 450 km
- Nissan Ariya 87 kWh Advance 2WD: 450 km
- Kia e-Niro Comfort 64 kWh: 435 km
- Mercedes-EQ EQS SUV 580 4MATIC: 430 km
Læs mere om elbiler
Er du interesseret i at blive endnu klogere på leasing af elbiler? Klik ind på vores side om elbiler og læs mere om elbilens udvikling, fordele og ulemper samt elvarebiler. Du kan også finde en oversigt over nogle af de bedste elbiler på markedet her.